BLOG Zoek het verschil: PA/VS

Bijna dagelijks wordt ik geconfronteerd met de vacatures voor ‘PA/VS’. Regelmatig krijg ik vragen wat het verschil is tussen beide beroepsgroepen.
BLOG Zoek het verschil: PA/VS

Waar voor de physician assistants (PA) en verpleegkundig specialisten (VS) dit onderscheid zo helder is als maar kan, zie ik om mij heen juist het tegenovergestelde. Dat snap ik ook heel goed, voordat ik bij de NAPA kwam, behoorde ik ook tot de buitenwereld en herinner ik mij nog de vragen die ik zelf had.
De PA’s geven daar een simpel antwoord op ‘als PA werk je binnen het medisch domein en neem je taken van artsen over binnen een deelspecialisme’. De VS-en hoor ik vaak zeggen dat zij ‘medische taken overnemen over een smaller medisch domein en vaak gerelateerd aan een groep patiënten, waarbij de verpleegkundige taken ook nog uitgevoerd worden’. Maar dit verschil lijkt niet zo makkelijk in een simpel document uit te drukken.

De beroepen zijn helder beschreven in de opleidingscurricula en de beroepsprofielen. Als je deze documenten leest, zie je duidelijk het verschil tussen beide beroepen. Als de zaken op papier kloppen, is het dan 'geregeld'? Ondanks deze heldere documenten neemt merendeel van de instellingen geen eenduidige beslissing vooraf of ze een PA of VS nodig hebben. Het lijkt erop dat men zonder uitgebreid vooronderzoek op zoek gaat naar een oplossing. Maar welk probleem wil je oplossen? Of kiezen instellingen gewoonweg voor grotere kans om kandidaten te werven?

Ondanks deze kennelijke verwarring, lijkt er meer bekendheid te zijn voor beide beroepen en het fenomeen ‘taakherschikking’. Dat is een goed vertrekpunt. De gedachte dat iedereen gelijk het verschil weet te benoemen in een wirwar aan verschillende zorgberoepen is wellicht te ambitieus. Bij relatief nieuwe beroepen heeft dit proces ook tijd nodig. Ook richting patiënten zal betere informatie moeten komen over de nieuwe beroepsbeoefenaren en de taken die zij hebben. Daar zal binnenkort meer publieksinformatie over komen op platformzorgmasters.nl
Gelukkig zijn steeds meer instellingen bekend met het werken met een PA. In het jaarverslag van de NAPA is te lezen dat de PA’s binnen veel deelspecialismen en in vele instellingen werkzaam zijn. Dat laat zien wat deze beroepsgroep kan en doet. Bij een volgende vacature zullen deze instellingen beter kunnen schetsen welke professional zij nodig hebben. De beroepsidentiteit wordt daarmee niet alleen een papieren exercitie maar ook de praktijk.

Milena Babovic MSc
directeur
Nederlandse Associatie Physician Assistants (NAPA)Naar homepageReacties op dit artikel:


- Nog geen reacties

Uw reactie, mening:
Vul het volgende veld niet in:
Naam:
Email:
Bericht:

Uw reactie is niet anoniem. Uw IP adres zal worden opgeslagen.
Opleiding

ArtsenAcademy VerpleegkundeAcademy FysiotherapieAcademy LogopedieAcademy