Boeken

Op je blauwe ogen

Verbinden en vertrouwen in de zorg

ISBN: 9789088509605
152 pagina's

Prijs: € 21,9
Bestel aantal:

Omschrijving

Het is onmogelijk om het er niet over te hebben: verbinden en vertrouwen in de zorg. We vertrouwen soms blindelings, volstrekt naïef of vanuit noodzaak omdat we ons afhankelijk voelen. Of geloven we gewoon echt dat de ander doet wat beloofd wordt? Verbinden en vertrouwen zijn sleutelwoorden in de zorg. Als ergens, dan daar en juist nu! De tijd waarin een pandemie ons treft.

In deze bundel vind je alledaagse ervaringen, gedachten en ideeën over verbinden en vertrouwen in de zorg. Daarbij speelt de manier van kijken, de bril die wordt opgezet wanneer je de ander ziet. Dan maakt het uit of je medewerker bent of je bent degene die zorg of ondersteuning krijgt. Beiden krijgen hier een plaats: medewerkers met verschillende achtergrond en opleiding beschrijven hun persoonlijke ervaringen, hun kwetsbaarheid en hun positieve momenten. Dat geldt ook voor een aantal ‘ervaringsdeskundigen’, hun belang wordt steeds groter in de zorg. Cliënten, de zorgvragers, vertellen elk, zelfs met hun eigen moeder samen, persoonlijke verhalen en de wijze waarop verbinden en vertrouwen bepalend zijn geweest voor het slagen van hulp en zorg.

Het thema is zorgbreed, of je nu in de jeugdzorg werkt, als verpleegkundige in de ouderenzorg, behandelaar in de GGZ, of in de zorg aan mensen met een beperking. Deze bundel wil vanuit de praktijkervaring een hart onder de riem zijn en een handvat: het staat bol van tips en aanbevelingen! Dat helpt voor de alledaagse zorg, bij intervisie of supervisie en is een onmisbare bron voor opleiding en training!

De podcast Op je blauwe ogen
Als vervolg op het boek is er nu de podcast Op je blauwe ogen. Zorgprofessionals uit diverse werkvelden spreken over het thema verbinden en vertrouwen en hoe zij dat nu écht doen in hun werk. Een aflevering duurt circa 30 minuten. 

Recensie

"Dit boek met voornamelijk ervaringsverhalen van professionals en deskundigen is door de auteurs opgedragen aan collega Bregje Dieden, die plotseling overleed en deze thema’s centraal stelde in haar inzet in het bijzonder voor mensen met een beperking. Dat leidt ertoe dat de bijdragen vooral de LVB-zorg betreffen, naast nog twee verhalen uit de GGZ en twee dementerende cliënten in de ouderenzorg. Deze persoonsgerichte benadering gaat evenwel op voor alle zorgorganisaties en wens je ook alle zorgvragers toe: ouderen, (jong)volwassenen, zwangeren, (jonge)ouders en kinderen, als ook familie en mantelzorgers. Om die reden is dit boek aan te raden aan elke hulpverlener in het brede werkveld van de zorg en aan opleidingen, die zorgverleners toerusten." 
- Femke van Trier, IMH-specialist op Ouders Centraal (december 2020)

Het nieuwe boek 'Op je ogen' is voor zorgverleners in de gehandicaptenzorg en ggz één en al herkenning. Het leert je dat je niet de enige bent die weleens fouten maakt en waarbij het niet lukt om contact te maken met cliënten. Zo staat het boek voor leerlingen vol met voorbeelden van de nodige zelfreflectie. Ervaringsdeskundigen en medewerkers met verschillende achtergrond en opleiding beschrijven hun persoonlijke ervaringen, hun kwetsbaarheid en hun positieve momenten. Aan de hand van hun leermomenten leer je bewuster te kijken naar hoe je je verbindt met cliënten en hun vertrouwen wint. Zo ontdek je hoe de zorg beter kan.”
- Uit een recensie van Klik, vakblad voor de verstandelijke gehandicaptenzorg (nummer 8 2020)


Nooit meer burn-out

Ontwerp voor digitale transformaties van (zorg)organisaties

De patient terug van weggeweest