Personalia

Benoemingen en aanstellingen, promoties, demoties en verplaatsingen: wie zit nu waar? Tip de redactie.

Anne Marie Weggelaar bij Tilburg UniversityTilburg University benoemt dr. Anne Marie Weggelaar MCM als bijzonder hoogleraar Innovatie en Transformatie in de Zorg. De belangrijkste vraag voor deze leerstoel is hoe innovatie van de topklinische zorg tot een wezenlijke transformatie van het zorgstelsel kan leiden. De leerstoel is gevestigd door de vereniging Samenwerkende Topklinische opleidingsZiekenhuizen (STZ).
Jeroen Hasselaar is benoemd tot bijzonder hoogleraar Social Empowerment in de Palliatieve Zorg aan het Radboudumc / de Radboud Universiteit. Deze functie bekleedt hij naast die van hoofd van de onderzoeksafdeling Eerstelijnszorg bij het Nivel. Hasselaar doet onderzoek naar de sociale aspecten van zorg voor ongeneeslijk zieke mensen. Hij wil formele en informele zorgnetwerken beter integreren en zo het welbevinden van mensen in de palliatieve fase en hun naasten verbeteren.
Sander Gerritsen van NVZ naar Jeroen BoschNVZ-directeur Sander Gerritsen start vanaf 12 september als interim-bestuurder van het Jeroen Bosch Ziekenhuis (JBZ). Eerder werkte hij vanaf september 2017 als directeur van de Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen (NVZ).
Bart Berden (1959), voorzitter van de raad van bestuur van ETZ , is met ingang van 1 november 2019 benoemd tot bijzonder hoogleraar Organisatie Ziekenhuiszorg aan de Radboud Universiteit/het Radboudumc. Hij is toegevoegd aan het wetenschappelijk team van de afdeling IQ Healthcare, die zich bezighoudt met gezondheidsonderzoek.
Janneke Brink nieuw lid Raad van Bestuur TergooiJanneke Brink (45) uit Rhenen wordt de nieuwe topvrouw bij ziekenhuisgroep Tergooi. Ze volgt op 1 mei Ruurd Jan Roorda op als lid van de Raad van Bestuur. Het ziekenhuis meldt dat Brink samen met bestuursvoorzitter Hans den Hollander “verder invulling gaat geven aan de strategische koers”.
Helene Wüst nieuwe programmadirecteur Erasmus Centrum voor ZorgbestuurHelene Wüst wordt de nieuwe programmadirecteur bij het Erasmus Centrum voor Zorgbestuur. Zij gaat vanaf 1 juli dit jaar leiding geven aan het leiderschapsprogramma Top Class. Bovendien gaat zij nieuwe programma’s en diensten ontwikkelen.
Sophia de Rooij per 1 januari lid RvT NIVELProf. dr. Sophia E.J.A de Rooij is per 1 januari 2018 als lid toegetreden tot de Raad van Toezicht van het NIVEL. Zij volgt prof. dr. Jacobijn Gussekloo op, die per 1 januari 2018 is afgetreden. Prof. De Rooij is benoemd vanwege haar inhoudelijke ervaring in de zorgpraktijk, haar bestuurlijke deskundigheid en haar ervaring in het doen van wetenschappelijk onderzoek.
Jennifer Kreeftmeijer nieuwe Strategie Consultant bij VinturaZorg- en life sciences consultancybureau Vintura heeft een nieuwe Strategie Consultant aangesteld: Jennifer Kreeftmeijer. De ervaren consultant werkte hiervoor, in haar laatste rol als Consultant, voor IQVIA, een multinational die diensten aanbiedt binnen het farmaceutische, biotech en medische domein.
Catherine Bolman benoemd tot hoogleraar e/mHealth toepassingenHet College van bestuur van de Open Universiteit heeft dr. Catherine Bolman benoemd tot hoogleraar e/mHealth-toepassingen: optimalisering van bereik en gebruik bij kwetsbare doelgroepen. Deze leerstoel is ondergebracht bij de faculteit Psychologie en onderwijswetenschappen. Bolman was al aan de Open Universiteit verbonden als universitair hoofddocent Gezondheidspsychologie. Dit meldt de Open Universiteit.
Eveline Wouters nieuwe hoogleraar Succesvolle technologische innovaties in de zorgEveline Wouters, lector Health Innovations & Technology aan Fontys Paramedische Hogeschool, is benoemd tot hoogleraar. Per 1 januari bezet ze de leerstoel ‘Succesvolle technologische innovaties in de zorg’ aan Tilburg University.
Marc van Sambeek negende hoogleraar Catharina ZiekenhuisVaatchirurg dr. Marc van Sambeek hield op vrijdag 15 december zijn inaugurele rede als hoogleraar aan de Technische Universiteit van Eindhoven (TU/e). Het gaat om een deeltijdaanstelling, waardoor Van Sambeek zijn werkzaamheden als vaatchirurg in het Catharina Ziekenhuis kan blijven uitvoeren. Van Sambeek is de negende hoogleraar in het Catharina Ziekenhuis.
Henk Kamp nieuwe voorzitter van ActiZDe zorgorganisaties van ActiZ hebben op 22 november in de Algemene Ledenvergadering (ALV) Henk Kamp benoemd als nieuwe voorzitter van hun branchevereniging. De oud-minister volgt per 1 januari 2018 Guus van Montfort op.
Wouter de Kruijff nieuwe adjunct-directeur bedrijfsvoering bij NIVELBegin januari start Wouter de Kruijff (48) als adjunct-directeur bedrijfsvoering bij het NIVEL. De Kruijff is bedrijfseconoom en is op dit moment werkzaam bij de Universiteit van Amsterdam.
Gijsbert Buijs nieuwe bestuurder dr. Leo KannerhuisDrs. Gijsbert Buijs is de nieuwe bestuurder van het dr. Leo Kannerhuis. Hij volgt drs. Astrid van Dijk op. Opdracht voor allround-bestuurder Buijs is de strategische koers van het dr. Leo Kannerhuis bij te sturen. Goede herkenbare kwaliteit van behandeling en zorg én een financieel gezonde bedrijfsvoering zijn daarbij sleutelwoorden.
Gerco Blok lid raad van bestuur EmergisPer 1 januari 2018 trad Gerco Blok toe tot de raad van bestuur van de Zeeuwse ggz-instelling Emergis. Hij volgt Rick Mentjox op die zijn bestuurdersrol na acht jaar beëindigt.
Directeur Peter Bennemeer weg bij ziekenhuis Bernhoven UdenAlgemeen directeur Peter Bennemeer gaat per 1 januari 2018 weg bij ziekenhuis Bernhoven in Uden, zo meldt het Brabants Dagblad. Volgens het ziekenhuis zit zijn werk erop en is hij toe aan een nieuwe uitdaging. Bennemeer blijft nog een halfjaar aan Bernhoven verbonden. Hij wordt opgevolgd door Geert van den Enden, de huidige financieel en operationeel directeur.
Carla van de Wiel voorzitter RvB Treant ZorggroepDe raad van toezicht heeft per direct Carla van de Wiel benoemd van de Treant Zorggroep: Het ziekenhuis levert medisch specialistische zorg op drie locaties: Scheper (Emmen), Bethesda (Hoogeveen) en Refaja (Stadskanaal) en beschikt over 17 locaties voor wonen en zorg.
Joke Boonstra in RvB Erasmus MCJoke Boonstra zal per 1 september 2017 als vierde lid van de Raad van Bestuur van het Erasmus MC worden benoemd.
Angela Maas ontvangt onderscheiding Officier in de Orde van Oranje NassauHoogleraar Cardiologie voor Vrouwen Angela Maas werd in het Radboudumc blij verrast met de onderscheiding Officier in de Orde van Oranje Nassau door burgermeester Hubert Bruls van de gemeente Nijmegen. Angela Maas is cardioloog, met speciale expertise op het gebied van cardiologie voor vrouwen. Zowel in Nederland als daarbuiten speelt zij hierin een vooraanstaande rol.
Lea Bouwmeester nieuwe directeur Nederlandse Diabetes FederatieLea Bouwmeester wordt per 1 juli de nieuwe directeur van de Nederlandse Diabetes Federatie. Bouwmeester was tien jaar lang woordvoerder zorg voor de PvdA. Vorig jaar zomer liet ze al weten na de verkiezingen van maart 2017 niet te zullen terugkeren in de Tweede Kamer.
Judith de Jong benoemd tot bijzonder hoogleraar ’Zorgstelsel en SturingJudith de Jong, programmaleider bij het NIVEL, is met ingang van 1 mei benoemd tot bijzonder hoogleraar ‘Zorgstelsel en Sturing’ aan de Faculty of Health, Medicine and Life Sciences (FHML) van de Universiteit Maastricht. Zij zal onderzoek doen naar de inrichting en beleid van het zorgstelsel.
Michiel van Roozendaal voorzitter RvB Rivas ZorggroepMichiel C. J. van Roozendaal is begonnen als nieuwe voorzitter van de Raad van Bestuur van Rivas Zorggroep. Hij volgt Pieter de Kort op die vorig jaar afscheid nam in verband met het bereiken van de pensioengerechtigde leeftijd.
Freek Roelofs treedt toe tot de hoofddirectie van VvAA GroepFreek Roelofs is benoemd tot lid van de hoofddirectie van VvAA Groep B.V. De 47-jarige Roelofs komt van Capgemini, waar hij sinds 2014 in diverse functies werkzaam was. Roelofs vormt samen met voorzitter Kees Brouwer de hoofddirectie van VvAA. Zijn benoeming is goedgekeurd door DNB.
Wietske Vrijland nieuw lid raad van bestuur Maasstad ZiekenhuisWietske Vrijland voegt zich als derde lid bij de raad van bestuur van het Maasstad Ziekenhuis. Sinds het aftreden van onze gewaardeerde bestuurder Anton Westerlaken in december 2016 bestaat de raad van bestuur op dit moment uit Peter Langenbach (voorzitter) en Johan Dorresteijn. Het aantreden van Wietske Vrijland maakt de raad van bestuur van het Maasstad Ziekenhuis weer voltallig.
Gerard van Berlo in Raad van Bestuur ETZGerard van Berlo stapt per september over naar het ETZ (Elisabeth-TweeSteden Ziekenhuis ) in Tilburg/Waalwijk. Hij vormt daar samen met voorzitter Bart Berden en bestuurder Anita Wydoodt de Raad van Bestuur. Van Berlo maakt op dit moment nog deel uit van de raad van bestuur van Máxima Medisch Centrum in Eindhoven/Veldhoven. De nieuwe bestuurder volgt Loeks van der Veen op, die na ruim 36 jaar op 1 juli 2017 afscheid neemt van het ETZ.
Gynaecoloog dr. Helen Mertens nieuw lid RvB UMC+Dr. H.J.M.M (Helen) Mertens wordt per 1 maart 2017 benoemd tot lid Raad van Bestuur (RvB) van het azM/ Maastricht UMC+. Momenteel is zij als gynaecoloog en medisch manager van het Oncologisch Centrum verbonden aan Zuyderland Medisch Centrum.
Den Hollander nieuwe voorzitter RvB  TergooiIn de raad van bestuur van Tergooi zal per 1 mei een voorzitterswissel plaatsvinden. Ruurd Jan Roorda heeft besloten om het voorzitterschap neer te leggen en verder te gaan als lid van de Raad van Bestuur. Hij wil zo ruimte creëren om tot een herstel van verhoudingen te komen tussen de RvB en de medische staf. Het voorzitterschap wordt overgenomen door het lid van de raad van bestuur, Hans den Hollander.


Nooit meer burn-out

Ontwerp voor digitale transformaties van (zorg)organisaties

De patient terug van weggeweest