Zorgverzekering in 2022: deze vier zaken zijn belangrijk

Aan de zorgverzekering verandert ieder jaar wel het een en ander. Dat zal ook voor 2022 niet anders zijn. Zo zal de zorgpremie stijgen, maar wordt ook de basisverzekering uitgebreid met een aantal vergoedingen, bijvoorbeeld op het gebied van herstelzorg na corona. Bekijk hier een overzicht met de belangrijkste wijzigingen voor de zorgverzekering 2022.
Zorgverzekering in 2022: deze vier zaken zijn belangrijk

1) Zorgpremie stijgt met 44 euro per jaar

De afgelopen jaren is de zorgpremie ieder jaar gestegen. Daar zijn verschillende redenen voor: we worden met z’n allen ouder en hebben meer zorg nodig, er zijn steeds betere medicijnen en behandelingen beschikbaar en de salarissen in de zorg stijgen.

Ook in 2022 gaan we meer betalen voor onze zorgverzekering. Het kabinet verwacht dat dit 44 euro zal zijn. Uiteindelijk maken zorgverzekeraars zelf de definitieve premies bekend. Dat doen ze uiterlijk op 12 november.

2) Extra vergoedingen in de basisverzekering

De basisverzekering is het verplichte onderdeel van de zorgverzekering en vergoedt de belangrijkste zorg. Bijvoorbeeld een consult bij de huisarts, spoedeisende hulp en operaties in het ziekenhuis. In 2022 wordt het basispakket uitgebreid met de volgende vergoedingen:

● Herstelzorg corona: op dit moment heb je al recht op extra fysiotherapie, ergotherapie, dieetadvies en logopedie als je corona hebt gehad. Deze vergoedingen blijven tot in ieder geval augustus 2022 onderdeel uitmaken van de basisverzekering.

● Maak je thuis gebruik van mechanische ademhalingsondersteuning? Dan kun je de elektriciteitskosten daarvan bij je zorgverzekeraar declareren.

3) Eigen risico blijft op 385 euro

De afgelopen jaren is het eigen risico altijd gelijk gebleven. Inmiddels heeft het huidige (demissionaire) kabinet besloten dat dit ook in 2022 zo blijft. Je betaalt dus nog steeds 385 euro voor de meeste zorgkosten uit de basisverzekering.

4) Zorgtoeslag gaat omhoog

De zorgpremie zal omhoog gaan, maar dat geldt ook voor de zorgtoeslag. En dat is goed nieuws, want met zorgtoeslag kun je een deel van de zorgpremie betalen. Wil je weten of je recht hebt op zorgtoeslag, check dit dan bij de Belastingdienst.

Belangrijke data voor je zorgverzekering 2022

Voor je zorgverzekering in 2022 zijn een paar dagen belangrijk om in de gaten te houden:

● 12 november 2021: op deze dag moeten alle zorgverzekeraars hun premie voor 2022 bekendmaken. De meeste wachten echt tot het laatste moment, zelfs tot in de late avonduurtjes.

● 31 december 2021: dit is de laatste dag waarop je een nieuwe zorgverzekering voor 2022 kunt afsluiten en je huidige zorgverzekering meteen wordt opgezegd.

● 31 januari 2022: wil je nog een maandje langer de tijd nemen om een nieuwe zorgverzekering uit te zoeken? Dat kan, maar dan moet je wel uiterlijk op 31 december 2021 je huidige zorgverzekering opzeggen. Dan heb je nog tot 31 januari 2022 de tijd om over te stappen. De nieuwe verzekering gaat dan met terugwerkende kracht in.

Zorgverzekering 2022 vergelijken en afsluiten

Bij Independer kun je vanaf 13 november je zorgverzekering vergelijken en een nieuwe verzekering afsluiten voor 2022. Wil je een seintje krijgen als het zover is? Meld je dan via de website van Independer aan voor de Zorgpremie Alert.   Naar homepage
Ontwerp voor digitale transformaties van (zorg)organisaties

De patient terug van weggeweest


Opleiding

ArtsenAcademy VerpleegkundeAcademy FysiotherapieAcademy LogopedieAcademy