Agenda

Agenda

 

Middagsymposium Help je cliënt van het snacken af

Datum:15 juni, 2023
Locatie:Bildung.City, Amsterdam
Website:https://150623.logacom.nl
Beschrijving:Snacktrek - wie kent het niet? ‘s Ochtends, aan het eind van de middag, of op weg naar huis. En dan iets lekkers als beloning na een dag hard werken. Al die toegevoegde suikers maken ons niet alleen dikker – de helft van de Nederlanders heeft overgewicht, waarvan 14% obesitas - maar kunnen ook neurobiologische processen in gang zetten die leiden tot depressiviteit.

Opboksen tegen craving is een van de grootste therapeutische uitdagingen. De beloning op het snacken is te groot. Suiker werkt verslavend, wilskracht is niet de oplossing, dus wat dan wel?

Tijdens dit middagsymposium werkt Carien Karsten met een combinatie van bekende strategieën voor de snacktrek en onbekende technieken. Ze ontwikkelde daarvoor het protocol ACCEPT. ACCEPT staat voor: Analyse, Craving, Cognitie, Emotie, Positieve draai en Terugval voorkomen. De Analyse van snacktrek focust op de belangrijkste uitlokkers van de snacktrek, zoals: ongezond eten, te veel stress, slecht slapen, negatief zelfbeeld, sombere gedachtes, weinig bewegen en gebrek aan assertiviteit. Hoe je dat kunt doen, is vrij bekend maar werkt vaak nog onvoldoende. Deze interventies worden in dit symposium wel nog even op een rij gezet.

Omdat de gebruikelijke cognitief gedragstherapeutische aanpak vaak faalt, komen vooral de innovatieve therapeutische technieken aan bod die direct de Craving verminderen, zoals Woosh-techniek, Flash-techniek en EMDR. Deze nieuwe technieken maken gebruik van de neurobiologische inzichten rond de belasting van het werkgeheugen, waardoor de emotionele lading van de craving afneemt. Hierop gebaseerd zijn er ook enige zelfhulpoefeningen die de cliënt in acute situaties kan toepassen.


Nooit meer burn-out

Ontwerp voor digitale transformaties van (zorg)organisaties

De patient terug van weggeweest