Agenda

Agenda

 

Middagsymposium Immuno-psychiatrie: een revolutie in slow motion binnen de psychiatrie en psychologie

Datum:18 januari, 2024
Locatie:Bildung.City, Amsterdam
Website:https://180124.logacom.nl
Beschrijving:Immuunsysteem en depressie, bipolaire stoornis, ME/CVS of long COVID Er zijn steeds meer aanwijzingen dat veel psychiatrische aandoeningen komen door een verstoord immuunsysteem. Door de verstoringen in het immuunsysteem ontstaan verstoringen in het brein. En daardoor verandert het gedrag, de waarneming en de emotie.

Immuuncellen dienen niet alleen om virussen en bacteriën uit de weg te ruimen, ze zorgen ook voor opbouw van onze weefsels en reguleren allerlei functies, inclusief die van het brein. Als het immuunsysteem uit balans is en de immuuncellen in de hersenen uit balans raken, dan komen ze niet meer toe aan hun regulerende functies. En dat heeft een nadelig effect op ons brein, inclusief die gedeelten die een rol spelen bij de regulering van onze emoties en ons sociale gedrag. In deze bijeenkomst zullen immuunmodellen van depressie, bipolaire stoornis, ME/CVS en long COVID worden gepresenteerd.

De huidige aanpak helpt ernstige psychiatrische patiënten onvoldoende. In het symposium zullen ook vormen van immuuntherapie worden besproken waarmee gunstige onderzoeksresultaten zijn geboekt, maar die nog onvoldoende zijn gevalideerd voor routinematige behandeling.


Nooit meer burn-out

Ontwerp voor digitale transformaties van (zorg)organisaties

De patient terug van weggeweest