Aidsfonds trekt campagne onder druk van boze patiënten terug

In nauw overleg met de Hiv Vereniging heeft Aidsfonds besloten om de lopende campagne “Het virus dreigt te winnen” terug te trekken. Veel hiv-patiënten blijken zich door de campagne gekwetst en gestigmatiseerd te voelen.
Aidsfonds trekt campagne onder druk van boze patiënten terug

 

De Hiv Vereniging heeft samen met het tijdschrift Hello Gorgeous en de community bij het Aidsfonds aangedrongen op het stoppen met de campagne ‘Het virus dreigt te winnen’. De leden van de HIV-vereniging, net als de lezers van Hello Gorgeous, voelden zich niet prettig bij de boodschap van het Aidsfonds. "We zijn tevreden met het besluit van het Aidsfonds om deze campagne terug te trekken. Wat ons betreft doen zij daar verstandig aan. Stigmatisering is voor veel hiv-positieven een dagelijkse strijd; deze campagne voelde voor hen als een enorme stap terug."

"Na de lancering van de campagne op 1 december kreeg de patiëntenorganisatie  veel verontwaardigde berichten. Gedurende het weekend bleven deze berichten binnen komen en op maandag 5 december zijn we met Hello Gorgeous en vertegenwoordigers uit onze achterban om de tafel gegaan om een gezamenlijke reactie te bespreken. Daar waren we erg snel uit, deze campagne is schadelijk en moet zo snel als mogelijk stoppen. Deze boodschap hebben we aan het Aidsfonds overgebracht en we kregen vervolgens het bericht dat de campagne inderdaad per direct stopt."

Het Aidsfonds reageert als volgt op de kritiek: "Aidsfonds heeft bewust gekozen voor een harde boodschap omdat de afgelopen jaren hebben uitgewezen dat de beeldvorming over hiv en aids niet in lijn is met de realiteit. De campagne is bedoeld om de noodzaak van het bestrijden van hiv en aids in de wereld onder de aandacht te brengen van het brede publiek in Nederland. Van de 37 miljoen mensen wereldwijd die leven met hiv, heeft nog niet de helft toegang tot zorg en hiv-remmers. Dat neemt niet weg dat mensen in Nederland die leven met hiv en wel toegang hebben tot hiv-remmers, dezelfde levensverwachting hebben als mensen zonder hiv. Bovendien kunnen mensen die succesvol worden behandeld het virus niet overdragen."

"Wat nog lang niet is afgelopen, is de aidsbestrijding en de urgente boodschap voor de komende jaren. Voor het eerst in jaren stagneert de daling van het aantal nieuwe hiv-infecties wereldwijd. In sommige landen, in bijvoorbeeld Oost-Europa, neemt het aantal hiv-infecties alarmerend toe. Tegelijkertijd neemt de internationale financiering van de aidsbestrijding af. Het einde van aids in de wereld kan alleen maar met elkaar bereikt worden door de harde realiteit onder ogen te zien, in Nederland en ook daarbuiten."

 



Naar homepage



Relevante categorieën:

hiv |
AIDS |


Nooit meer burn-out

Ontwerp voor digitale transformaties van (zorg)organisaties

De patient terug van weggeweest