Antoni van Leeuwenhoek Prijs voor Fabricio Loayza-Puch

Kankeronderzoeker Fabricio Loayza-Puch van het Antoni van Leeuwenhoek heeft de Antoni van Leeuwenhoek Prijs 2016 ontvangen. Deze prijs wordt elk jaar in januari uitgereikt aan de meest getalenteerde jonge onderzoeker van het afgelopen jaar. Loayza heeft een techniek ontwikkeld waarmee de voedingsbehoefte van tumoren in kaart kan worden gebracht.
Antoni van Leeuwenhoek Prijs voor Fabricio Loayza-Puch

 

De cellen van een groeiende tumor hebben altijd ‘honger’. De kankercellen hebben daarbij deels dezelfde voedingsbehoefte als andere cellen in ons lichaam. Zo gebruiken al onze cellen glucose (suiker) als energiebron. Maar kankercellen hebben vaak ook een hoge behoefte aan bepaalde voedingsstoffen waar andere cellen best even zonder kunnen. Onder meer aan aminozuren, de bouwstoffen van eiwitten. Zonder de juiste aminozuren kunnen de kankercellen niet verder groeien. Als je weet welke aminozuren dit zijn, zou je de kanker dus vrij letterlijk kunnen uithongeren.

Het probleem hierbij is dat er veel verschillende aminozuren bestaan. En dat de behoefte aan die aminozuren verschilt van tumor tot tumor. Bovendien is het heel erg lastig om erachter te komen aan welk specifiek aminozuur tumoren nu echt de meeste behoefte hebben. Toch is postdoctoraal onderzoeker Fabricio Loayza-Puch van het Antoni van Leeuwenhoek erin geslaagd een techniek te ontwikkelen (genaamd Diricore) waarmee je voor elke willekeurige tumor deze o zo specifieke voedingsbehoefte kunt bepalen. Dit leverde hem en zijn supervisor, groepsleider Reuven Agami, afgelopen jaar een publicatie op in het vooraanstaande wetenschappelijke tijdschrift Nature. Reden voor Reuven Agami om zijn teamlid te nomineren voor de Antoni van Leeuwenhoek prijs, die Loayza-Puch nu dus inderdaad heeft ontvangen.

“Deze prijs komt voor mij als een hele mooie verrassing.”, vertelt Loayza-Puch. “Ik had dit niet verwacht. Ik wist ook niet eens dat ik hiervoor genomineerd was.” Hij benadrukt wel dat zijn werk nog niet direct toepasbaar zal zijn binnen het ziekenhuis. Het is vrijwel onmogelijk om specifieke aminozuren te schrappen uit iemands dieet. Loayza-Puch: “We zijn nu voor allerlei soorten tumoren aan het onderzoeken waar die zwakke plekken qua voedingsbehoefte precies zitten en hoe we hier toch iets mee kunnen doen. Op dit moment doen we dat met celkweken in het laboratorium en in muismodellen. Natuurlijk hopen we dat dit uiteindelijk leidt tot nieuwe medicijnen voor kankerpatiënten.”



Naar homepage



Relevante categorieën:



Nooit meer burn-out

Ontwerp voor digitale transformaties van (zorg)organisaties

De patient terug van weggeweest