BLOG: Coloscopie bij een bijzondere patiënt

Mevrouw X komt als een geplande opname op afdeling A6 MDL (maag, darm en lever ziekten) + nefrologie in het OLVG Oost in Amsterdam. Ze komt om 11.00 ter voorbereiding voor een coloscopie. Mevrouw X moet zich namelijk nog voorbereiden door een laxeermiddel te slikken.
BLOG: Coloscopie bij een bijzondere patiënt

De volgende dag vindt het onderzoek plaats. Mevrouw komt netjes op tijd. Ik zie een oude dame de afdeling op komen lopen. Ze is 85 jaar oud en draagt op haar knalrood geverfde haar een grote hoed.

Mevrouw had zich netjes opgemaakt en aangekleed. Ik stel me voor en breng mevrouw naar haar kamer. Ik leg uit wat we gaan doen. Ik meet eerst de bloeddruk, pols en temperatuur. Dan leg ik uit dat ze zich vandaag moet voorbereiden door het innemen van het laxeermiddel voor het reinigen van de darmen voor het onderzoek van morgen. Mevrouw moet vier liter laxeermiddel drinken, en ze krijgt een helder vloeibaar dieet. Dat wil zeggen dat ze alle doorzichtige dranken mag nuttigen en daarnaast bouillon.

De volgende dag is het darmonderzoek. De voorbereidingen zijn goed gegaan. Op een gegeven moment komt ze terug van het onderzoek. Alles is goed gegaan en de uitslag had ze ook al gekregen van de arts. Mevrouw mocht dus met ontslag. Dus ik loop naar haar toe en zeg haar dat ze naar huis mag.  Dolblij is ze dat alles is goed gegaan. Ik vraag aan haar of ik een taxi zal bellen…

Ze kijkt me met grote ogen aan en zegt: ‘Ben jij gek?!?! Ik ben hier met de brommer!!!! Die staat hier voor de deur!!!’

Ik moet enorm hard lachen. Geweldig dat een oude nette dame van 85 jaar zich nog met een brommer verplaatst! Ze bedankte me voor de goede zorgen, en loopt op haar hoge hakken van de afdeling af. Deze patiënt zal ik niet snel meer vergeten.

Andreas Boender-Vaags is verpleegkundige in het OLVG Oost in Amsterdam op de afdeling MDL.Naar homepage
Nooit meer burn-out

Ontwerp voor digitale transformaties van (zorg)organisaties

De patient terug van weggeweest