We moeten naar Amstelveen voor een reanimatie. Een tweede ambulance, brandweer en de politie zullen ons vergezellen. We kijken elkaar aan. Het eerste wat we tegen elkaar zeggen is: ‘Hij is pas 64…’
We Rijden met spoed naar Amstelveen. Na acht minuten zijn we op de plaats van bestemming. De brandweer en de politie zijn inmiddels ook gearriveerd. Dertig seconde later komt onze tweede ambulance aan. De brandweer is al druk bezig met de reanimatie.
We leggen de spullen goed en beginnen snel met de ABCDE-methode(*) zodat we het slachtoffer snel kunnen intuberen (**). Tijdens tijdens het klaarzetten van onze materialen heeft de brandweer met behulp van de AED apparatuur (***) al twee keer een schok gegeven. In ons jargon noem je dat ‘klappen’.
De intubatie verloopt snel We brengen snel een venflon(****) in en gaan snel door onze twee minuten blokken heen. Na blok zes, en het geven van medicatie, zien we dat hij weer hartritme en output heeft. En we voelen pulsaties in de lies.
Ik haal, samen met een paar collega’s van de brandweer, een brancard en we leggen hem er snel op. Voor de zekerheid gaat er één brandweerman met ons mee.
Ik rijd met spoed, maar wel veilig, naar het AMC. Tijdens de rit zien mijn collega's dat hij een flink onderwandinfarct aan het doormaken is. Na acht minuten komen we in het AMC aan. Er is goede opvang van het AMC team en de heer wordt gelijk voor interventie ingepland.
Doordat de zoon zijn vader meteen gereanimeerd heeft, het goede optreden van de brandweer / politie en natuurlijk mijn ambulancecollega’s en het AMC, kan de patiënt thuis kerst en oud en nieuw vieren met zijn gezin.
Dat geeft een ‘kicken!!!’-gevoel. We kunnen met een grote glimlach op ons gezicht naar huis gaan.
Remco Knolle is ambulancechauffeur in Amsterdam.
[Uitleg van het door Remco gebruikte vakjargon. Bron: Wikipedia]
(*)De ABCDE-methode is een werkwijze waarbij hulp wordt verleend met het principe "treat first what kills first". Met andere woorden: eerst de primaire (levensbedreigende) en vervolgens de secundaire c.q. tertiaire (niet-direct c.q. niet-levensbedreigende) letsels en stoornissen. Deze handelwijze heeft belangrijke voordelen omdat - naast een duidelijke houvast - door het volgen van deze methodiek (bijna) alle letsels en stoornissen ermee kunnen worden onderkend en behandeld.
(**)Intubatie is het aanbrengen van een buis (endotracheale tube) in de luchtpijp ten behoeve van beademingsapparatuur of om de luchtweg vrij te maken bijvoorbeeld bij een acute vernauwing van de luchtwegen.
(***)Een Automatische Externe Defibrillator (AED) is een draagbaar apparaat dat het hartritme weer kan herstellen bij een hartstilstand.
(****)De canule (holle buis) wordt vaak naar het merk genoemd, 'Venflon', 'Braunule' (Nederland) of 'Baxter' (België) – wordt in de wandelgangen ook al infuus genoemd, ook wanneer er niets toegediend wordt. Een canule is een holle buis die bij medisch handelen in het lichaam wordt gebracht om onderzoek te doen, vocht af te nemen, medicamenten toe te dienen of de functie van een orgaan te beïnvloeden.