BLOG: Voltooid leven

Iedereen krijgt vroeg of laat te maken met een wel of niet zelf gekozen levenseinde. Een jaar geleden rond deze tijd, verscheen het rapport Voltooid leven. Over hulp bij zelfdoding aan mensen die hun leven voltooid achten, onder leiding van Paul Schnabel. Conclusie: Ruimere juridische mogelijkheden voor hulp bij zelfdoding zijn onnodig en onwenselijk. De huidige euthanasiewetgeving zou voldoen.
BLOG: Voltooid leven

 

Dat de meningen over dit onderwerp sterk uiteenlopen, moge duidelijk zijn. De NVVE, de Nederlandse Vereniging voor een Vrijwillig Levenseinde, hekelde het rapport. En ook 'Uit vrije wil', een burgerinitiatief onder leiding van oud-minister Hedy d' Ancona, was er niet bepaald blij mee.

Dat niet iedereen hetzelfde denkt over dit onderwerp, is ook niet nieuw. In de eindjaren ’90 was ik een van de debatters in het veelbekeken VARA televisieprogramma Het Lagerhuis. Paul Witteman leidde de debatten die soms hoog opliepen.

De pil van Drion was tijdens een van de uitzendingen een beladen onderwerp waarop door sprekers en publiek heftig werd gereageerd. Als een van de oudere debaters liet Witteman mij aan het woord. Ik reageerde: ‘Die pil hoop ik natuurlijk nog heel lang niet nodig te hebben. Maar als het leven voor mij echt niet meer is vol te houden, ligt deze pil naast me op mijn nachtkastje. Bij de laatste zin werd ik vanuit de zaal onderbroken door boegeroep waar wij debaters inmiddels wel aan gewend waren.

Nu meer dan tien jaar later is mijn mening niet veranderd en zou ik nog steeds hetzelfde gezegd hebben. De kans dat ‘voltooid leven’ de wet haalt is helaas klein omdat de christelijke partijen fel tegen zijn en zij mogelijk een sleutelrol krijgen na de verkiezingen in maart.

[Het originele rapport van de commissie Schnabel is HIER te downloaden.]

Wil Merkies (85), was de eerste vrouwelijke sportverslaggever van Nederland. Ze is nog steeds werkzaam als journalist. Daarnaast is ze sinds kort een (kritische) zorgconsument.
HIER vindt u meer informatie over onze bloggers.

 



Naar homepage



Relevante categorieën:



Nooit meer burn-out

Ontwerp voor digitale transformaties van (zorg)organisaties

De patient terug van weggeweest