IGJ: Risico’s en onrust na faillissement MC Slotervaart

Het faillissement van het MC Slotervaart heeft tot onnodig veel onrust en onduidelijkheid geleid. De voorwaarden voor goede en veilige zorg waren niet aanwezig. Dat is de conclusie van het onderzoek van de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd naar de kwaliteit van de zorg rond het faillissement van MC Slotervaart.

Er zijn bij de inspectie geen calamiteiten gemeld en er zijn bij de inspectie geen incidenten bekend waarbij patiënten direct schade hebben ondervonden. De inspectie doet een aantal aanbevelingen om plotselinge veranderingen in het zorgaanbod veiliger te laten verlopen, ook aan zichzelf.

De inspectie hecht er waarde aan te benoemen dat de zorgverleners zich steeds zijn blijven inzetten voor hun patiënten, ondanks de onzekerheid en ingewikkelde situatie. Toch waren de voorwaarden voor goede en veilige zorg in MC Slotervaart onvoldoende, met name in de eerste weken na het faillissement. Dat komt doordat het ziekenhuis én andere betrokkenen geen tijd hebben gehad om zich voor te bereiden op het afbouwen en overdragen van de patiëntenzorg vanuit MC Slotervaart.

Ook op de ziekenhuizen die zorg van MC Slotervaart hebben overgenomen heeft de inspectie extra toezicht gehouden. Uit die bezoeken blijkt dat de zorgaanbieders veerkracht en grote betrokkenheid bij de patiënt hebben getoond. Dat leidt tot goede en veilige zorg voor de patiënten die voorheen in MC Slotervaart behandeld werden.

Bron: Inspectie

 



Naar homepage




Nooit meer burn-out

Ontwerp voor digitale transformaties van (zorg)organisaties

De patient terug van weggeweest