Nieuwe combinatiebehandeling blijkt effectief voor uitgezaaide borstkanker

Joey Lam deed haar promotieonderzoek (VUmc)naar een nieuwe combinatiebehandeling voor vrouwen met uitgezaaide borstkanker. Deze nieuwe behandeling bleek de groei en de verspreiding van de kanker te vertragen, de kwaliteit van leven te verbeteren en de levensduur te verlengen.
Nieuwe combinatiebehandeling blijkt effectief voor uitgezaaide borstkanker

 

In de ATX-studie werd de nieuwe combinatiebehandeling  vergeleken met de standaardbehandeling bij 312 vrouwen met uitgezaaide borstkanker. Lam heeft in het bloed van deze vrouwen gezocht naar eiwitten of genetische variaties die kunnen voorspellen welke vrouwen het meeste baat hebben bij de behandeling of juist een grote kans hebben op ernstige bijwerkingen.

Daarnaast zocht Lam naar eiwitten in het bloed die erfelijke borstkanker op basis van een mutatie in het BRCA1-gen vroegtijdig en op een simpele manier kunnen detecteren. Deze eiwitten vond hij in borsttumoren van muismodellen voor erfelijke borstkanker. Vervolgens zocht Lam of de eiwitten ook voorkomen in een grote verzameling tumorweefsels van vrouwen die drager zijn van een niet-erfelijke mutatie in het BRCA1-gen. Deze eiwitten kwamen inderdaad in grotere hoeveelheden  voor in BRCA1-gerelateerde borsttumoren. Toekomstige studies zijn nodig om te onderzoeken of de eiwitten die Lam heeft  gevonden als biomarker in de kliniek gebruikt kunnen worden.

Titel proefschrift: Breast cancer: therapy and biomarker analysis
Promotor: prof.dr. E. Boven
Copromotoren: P. Honkoop, prof.dr. C.R. Jiménez
Het proefschrift is HIER te downloaden.



Naar homepage



Relevante categorieën:



Nooit meer burn-out

Ontwerp voor digitale transformaties van (zorg)organisaties

De patient terug van weggeweest