Onderzoekers: Nationaal Programma Ouderenzorg is waardevol

Voor verbetering van zorg en ondersteuning van kwetsbare ouderen is in de periode 2008-2016 het Nationaal Programma Ouderenzorg (NPO) door ZonMw uitgevoerd. Onderzoekers van het instituut Beleid & Management Gezondheidszorg (iBMG) en het NIVEL hebben de activiteiten van het NPO geëvalueerd en concluderen dat het programma waardevol is voor de praktijk.
Onderzoekers:  Nationaal Programma Ouderenzorg is waardevol

 

iBMG en NIVEL evalueerden onder ouderen, beleidsmakers en zorgprofessionals de inzet van middelen in het NPO waaronder het organiseren van multidisciplinaire samenwerking in netwerken en het actief betrekken van ouderen.

Uit onderzoek blijkt dat het Nationaal Programma Ouderenzorg heeft bijgedragen aan een integraal zorg- en ondersteuningsaanbod op maat voor kwetsbare ouderen en waardevol is voor de praktijk. Naast een verbeterde samenwerking tussen alle partijen is één van de belangrijkste successen dat ouderen (vertegenwoordigers) zowel in de netwerken als in de organisatie van het NPO actief zijn gaan deelnemen. Dankzij deze verbeterde samenwerking en de actieve bijdrage van ouderen in het NPO is veel nieuwe kennis ontwikkeld.

Ondanks het succes blijft verdere verbetering van bijvoorbeeld het centraal stellen van de behoeften van ouderen en het blijven betrekken van deze ouderen bij de vormgeving en invulling van zorg en ondersteuning noodzakelijk. Daarnaast blijkt het delen van nieuwe kennis en interventies met de meer dan 650 veldpartijen en organisaties die in de 8 regionale NPO-netwerken zijn opgenomen, moeilijk.

Deze evaluatiestudie biedt inzichten voor beleidsmakers, professionals, onderzoekers en ouderen en resulteert in de volgende aanbevelingen:

  • Zorg voor lokale inbedding van ouderenparticipatie en betrek kwetsbare ouderen zelf meer in onderzoek en zorg;
  • Zorg dat verbeterprogramma’s lokaal beter op elkaar worden afgestemd;
  • Koppel verbeterprogramma’s zoveel mogelijk aan bestaande netwerken en betrek verzekeraars en gemeenten;
  • Investeer in nieuwe vormen van onderzoek die de koppeling naar de praktijk van de zorg nog beter kunnen maken.

[Illustratie: Depositphoto]



Naar homepage



Relevante categorieën:



Nooit meer burn-out

Ontwerp voor digitale transformaties van (zorg)organisaties

De patient terug van weggeweest