'Roken belast zorg, 9% van ziektelast toegeschreven aan roken'

“Roken is de oorzaak van dertig procent van alle kankersterfte in Nederland. Negen procent van de totale ziektelast in Nederland kan worden toegeschreven aan roken’’, dat meldt Robin Peeters. Hij is president Nederlandse Internisten Vereniging. Het zijn schrikbarende cijfers, maar er is hoop. Het nieuwe boek Uitgerookt biedt een verfrissend inzicht in de verslaving aan roken. Het goede nieuws is dat stoppen veel gemakkelijker is dan de meeste mensen denken.


'Roken belast zorg, 9% van ziektelast toegeschreven aan roken'


''Er zijn in Nederland 20.000 tabaksdoden per jaar. Zonder verder ingrijpen betekent dat nog eens 100.000 doden in de komende 5 jaar”, schrijft Peeters in dezelfde post op LinkedIn. “Om deze reden hebben Leon van den Toorn en ik namens het Netwerk Preventie van de Federatie Medisch Specialisten onze zorgen gedeeld in een brief aan de Kamercommissie van VWS. Zonder effectieve maatregelen blijft het voor artsen dweilen met de kraan wijd open. Daarom pleiten wij met klem voor extra inzet op de twee punten die bewezen het meeste effect sorteren bij tabaksontmoediging: prijs en beschikbaarheid”, aldus Peters. Benieuwd naar de brief die zij opstelden, waarin zij eveneens ingaan op het gevaar van vapen? Klik dan hier.

Hieronder meer informatie over het nieuwe boek Uitgerookt. Stoppen met roken zonder nieuwe verslavingen.

In Uitgerookt! wordt helder uiteengezet hoe je jouw gewoonte kunt aanpakken door te laten zien hoe je jouw hersenen kunt 'herprogrammeren'. Binnen een paar weken kan iedereen, ongeacht hoe lang je al rookt, overgaan van roker naar niet-roker.

Lees meer & bestel Uitgerookt! 
Naar homepage
Nooit meer burn-out

Ontwerp voor digitale transformaties van (zorg)organisaties

De patient terug van weggeweest