Steeds meer a(n)ios dreigen uit te vallen, 24% kampt met burn-out klachten

DJS roept op tot nadenken over hoe we de arbeidsomstandigheden kunnen verbeteren en de werkdruk kunnen verlagen voor de bevlogen jonge dokters. Hierbij moet de aandacht liggen op een goede werk-privé balans en preventie van burn-out en uitval. Het is de uitkomst van een onderzoek dat door ruim 1500 jonge artsen is gevoed.
Steeds meer a(n)ios dreigen uit te vallen, 24% kampt met burn-out klachten

Bijna alle a(n)ios (97%) zijn trots op het werk dat zij doen. Echter, bijna de helft (44%) ervaart de werkdruk als te hoog en 35% van de a(n)ios is ontevreden tot zeer ontevreden over de werk-privé balans. Meer dan de helft van de respondenten (54%) geeft aan slechts soms tot nooit pauze te kunnen nemen zonder dat deze gevuld wordt met werk of opleidingsgerelateerde taken. 

24% van de a(n)ios heeft klachten die passen bij een burn-out (UBOS). Op de vraag of a(n)ios zelf denken dat ze klachten hebben die bij een burn-out passen, antwoordt 17% bevestigend. De a(n)ios zijn bovengemiddeld bevlogen (UBES). Meer dan drie op de vier (77%) van de a(n)ios heeft wel eens gebruik gemaakt van een vorm van persoonlijke begeleiding.

Lees meer over het onderzoek op de website van De Jonge SpecialistenNaar homepage
Nooit meer burn-out

Ontwerp voor digitale transformaties van (zorg)organisaties

De patient terug van weggeweest