Traumazorg voor, tijdens en na de bevalling

Op een gemiddelde dag worden er in Nederland 478 kinderen geboren. Niets uitzonderlijks aan. Lopendebandwerk zou je bijna kunnen zeggen. De risico’s van een bevalling zijn tegenwoordig een stuk minder groot dan vroeger. Toch overlijden er bijna tien vrouwen per jaar tijdens de bevalling en gemiddeld sterven 1.650 baby’s per jaar voor, tijdens of vlak na de geboorte (CBS, 2015), ten opzichte van 185.000 springlevende exemplaren.

Traumazorg voor, tijdens en na de bevalling

 

Als je het zo bekijkt, is een bevalling toch best een wild avontuur. Niet bepaald niks, als je er even goed bij stilstaat.

Daar komt bij dat een bevalling voor jou als professional misschien gesneden koek is, maar voor je cliënt is het in de meeste gevallen een uitzonderlijke gebeurtenis. Ze heeft angsten en hooggespannen verwachtingen en voelt zich kwetsbaar.
Het gaat om haar lichaam, haar intieme delen, haar kindje, maar ze moet zich overleveren aan jouw kennis en ervaring. Deze kwetsbaarheid en deze beperkte regie over haar eigen lichaam vormen een potentiële voedingsbodem voor trauma. 

Boek

Een trauma is zo geboren ontvouwt op hapklare wijze wat je als geboortezorg professional kunt doen ter preventie, signalering en behandeling. En wat blijkt? Als je weet waar je op moet letten, kun je veel meer doen dan je denkt. Het is geschreven voor alle professionals in de geboortezorg, zoals verloskundigen, kraamvrouwen, gynaecologen, huisartsen, poh-ggz, doula’s, psychologen, coaches en professionals op consultatiebureaus.  

Meer informatie en bestellen via deze pagina



Naar homepage




Nooit meer burn-out

Ontwerp voor digitale transformaties van (zorg)organisaties

De patient terug van weggeweest