Podcastserie | Verbinden en vertrouwen in de zorg. Hoe doe je dat?

Als vervolg op het boek Op je blauwe ogen. Verbinden en Vertrouwen in de zorg is er nu de podcast Op je blauwe ogen. Zorgprofessionals uit diverse werkvelden spreken over het thema verbinden en vertrouwen en geven antwoord op de volgende vraag: Verbinden en vertrouwen in de zorg, hoe doe je dat? Een podcastaflevering duurt circa 30 minuten.


Podcastserie | Verbinden en vertrouwen in de zorg. Hoe doe je dat?


In dit nieuwsbericht achtereenvolgens aandacht voor de auteurs, de podcast en wat collega’s vinden van het boek Op je blauwe ogen

In 2020, in de coronapandemie, verscheen Op je blauwe ogen. Verbinden en vertrouwen in de zorg. Dit boek is geschreven door experts Jac de BruijnJudith Coolen en Marijke Doevendans

De Bruijn is al ca. 35 jaar werkzaam in de zorg, waaronder geestelijke gezondheidszorg, jeugdzorg en de laatste 15 jaar in de zorg voor mensen met een verstandelijke beperking. 

Coolen is een bevlogen en no-nonsense Orthopedagoog Generalist met circa 20 jaar ervaring in het werken voor mensen met een beperking en is ze sinds enkele jaren ook actief in de jeugdzorg. Haar hart gaat uit naar het ondersteunen van mensen met een licht verstandelijke beperking. Hierbij is haar missie om te zorgen dat zij een zo groot mogelijke kwaliteit van leven ervaren samen met hun netwerk. Vanuit de diverse invalshoeken is Judith continue bezig om stenen te verleggen en bij te dragen aan kwalitatief goede begeleiding en behandeling voor deze doelgroep.

Na jaren gewerkt te hebben als gedragswetenschapper binnen organisaties werkt Judith nu meerdere jaren als zelfstandige en heeft ze een rol binnen het eigentijdse zorginitiatief Het Houvast.

Doevendans is sinds 1996 werkzaam in de zorg voor mensen met een verstandelijke beperking bij Stichting Prisma. Als leidinggevende werkt ze met veel creativiteit en lef om een zo groot mogelijke kwaliteit van ondersteuning te leveren voor cliënten en een zo groot mogelijk werkplezier te organiseren voor medewerkers.

Over het boek

Het boek is eigenlijk een bundel. In deze bundel vind je alledaagse ervaringen, gedachten en ideeën over verbinden en vertrouwen in de zorg. Daarbij speelt de manier van kijken, de bril die wordt opgezet wanneer je de ander ziet. Dan maakt het uit of je medewerker bent of je bent degene die zorg of ondersteuning krijgt. Beiden krijgen hier een plaats: medewerkers met verschillende achtergrond en opleiding beschrijven hun persoonlijke ervaringen, hun kwetsbaarheid en hun positieve momenten. Dat geldt ook voor een aantal ‘ervaringsdeskundigen’, hun belang wordt steeds groter in de zorg. Cliënten, de zorgvragers, vertellen elk, zelfs met hun eigen moeder samen, persoonlijke verhalen en de wijze waarop verbinden en vertrouwen bepalend zijn geweest voor het slagen van hulp en zorg.

Zorgbreed

Het thema is zorgbreed, of je nu in de jeugdzorg werkt, als verpleegkundige in de ouderenzorg, behandelaar in de GGZ, of in de zorg aan mensen met een beperking. Deze bundel wil vanuit de praktijkervaring een hart onder de riem zijn en een handvat: het staat bol van tips en aanbevelingen! Dat helpt voor de alledaagse zorg, bij intervisie of supervisie en is een onmisbare bron voor opleiding en training!

De podcast-serie Op je blauwe ogen 

Aflevering 8. Samen leren jezelf te durven zijn

In deze aflevering van de podcastreeks "Op je blauwe ogen" spreekt Marijke Doevendans met Ilse Hendriks, docent sociale studies. Over hoe je als docent blijft leren door te kijken en luisteren naar het leerproces van je studenten. Dat durf om te doen wat de situatie vraagt om echt in verbinding te komen en of je als docent sociale studies nu ook nog hulpverlener bent of niet.
 

Aflevering 7. Ontmoeten in het groen geeft ruimte

In deze aflevering van de podcastreeks "Op je blauwe ogen" spreekt Marieke van der Ploeg met Famke Meerhoff. Famke Over hoe ontmoeten in het groen ruimte geeft en kinderen en jongeren (terug) in hun eigen kracht.

Aflevering 6. Wees gewoon jezelf!

Marilene Stutterheim forensisch orthopedagoog, met hart voor degenen die minder goed met de maatschappij mee kunnen komen, over hoe belangrijk het is gewoon jezelf te zijn om tot verbinding en vertrouwen te komen met de ander.

Aflevering 5. In verbinding in het forensisch kader

In deze aflevering van de podcastreeks "Op je blauwe ogen" spreekt Cindy Pauwels met Sarah Kuijstermans, medewerker reclassering over hoe je toch in verbinding kan zijn in het forensisch kader.

Aflevering 4. Hoe de ander zichzelf mag zijn. 

Marjo Dorrestijn, casemanager bijzondere zorgvragen en deskundige prikkelverwerking, over hoe de ander zichzelf kan en mag zijn.

Beluister hier de aflevering. 

Aflevering 3. Durf te vragen naar waar mensen zélf naar op zoek zijn.

Patrick Smeekens, Praktijkondersteuner GGZ in een huisartsenpraktijk, over hoe durven te vragen naar waar patiënten zelf naar op zoek zijn hem helpt te verbinden en te vertrouwen.

Beluister hier de aflevering.

Aflevering 2. Blijf luisteren juist als het even moeilijk is in het contact!

Met Cindy Pauwels, ambulant begeleider LVB.

Beluister hier de aflevering. 

Aflevering 1. Buiten je comfortzone? Doen!

Met Marieke van der Ploeg, Orthopedagoog generalist.

Beluister hier de aflevering.

Wat collega’s zeggen over het boek Op je Blauwe ogen

"Dit boek met voornamelijk ervaringsverhalen van professionals en deskundigen is door de auteurs opgedragen aan collega Bregje Dieden, die plotseling overleed en deze thema’s centraal stelde in haar inzet in het bijzonder voor mensen met een beperking. Dat leidt ertoe dat de bijdragen vooral de LVB-zorg betreffen, naast nog twee verhalen uit de GGZ en twee dementerende cliënten in de ouderenzorg. Deze persoonsgerichte benadering gaat evenwel op voor alle zorgorganisaties en wens je ook alle zorgvragers toe: ouderen, (jong)volwassenen, zwangeren, (jonge)ouders en kinderen, als ook familie en mantelzorgers. Om die reden is dit boek aan te raden aan elke hulpverlener in het brede werkveld van de zorg en aan opleidingen, die zorgverleners toerusten." 

- Femke van Trier, IMH-specialist op Ouders Centraal (december 2020)

“Ervaringsdeskundigen en medewerkers met verschillende achtergrond en opleiding beschrijven hun persoonlijke ervaringen, hun kwetsbaarheid en hun positieve momenten. Aan de hand van hun leermomenten leer je bewuster te kijken naar hoe je je verbindt met cliënten en hun vertrouwen wint. Zo ontdek je hoe de zorg beter kan.”

- Uit een recensie van Klik, vakblad voor de verstandelijke gehandicaptenzorg (nummer 8 2020)

Klik hier om direct Op je blauwe ogen te bestellen bij Uitgeverij SWP.



Naar homepage




Nooit meer burn-out

Ontwerp voor digitale transformaties van (zorg)organisaties

De patient terug van weggeweest