Wat is de impact van de vierde revolutie op strategieontwikkeling?

Wat verstaan we onder de vierde revolutie? Snelheid: van lineair naar exponentieel. Breedte en diepte: bouwt voort op de digitale transformatie en combineert meerdere technologieën; impact op systemen: omvat de transformatie van hele systemen. De vierde industriële revolutie heeft vier belangrijke effecten:
Wat is de impact van de vierde revolutie op strategieontwikkeling?

 

  • De verwachtingen van klanten verschuiven
  • Producten worden verbeterd door data
  • Er worden nieuwe partnerschappen gevormd
  • Operationele modellen worden omgezet in nieuwe digitale modellen (platformstrategieën)

Bijvoorbeeld het Internet of Things bestaat uit een reeks slimme en verbonden sensoren die  gegevens verzamelen en communiceren naar andere apparaten. De echte waarde ligt in het  verzamelen, analyseren en beheren van gegevens, het vinden van onverwachte correlaties en kansen en het anticiperen op disruptietrends.

Effect op klanten

Er is een toenemende vraag  naar snellere, frissere en meer aanpasbare strategieën; daarbij staan klantervaring en innovatie centraal. Klanten zijn steeds meer verbonden met data en verwachten onmiddellijk positieve ervaringen en gepersonaliseerde communicatie. Daarom is het in beeld brengen van klantreizen ook zo belangrijk.

Datagedreven werken

De vierde revolutie en de verbinding met klanten vergt nieuwe competenties. Binnen de organisatie worden data gedeeld. Medewerkers hebben toegang tot die data. Binnen de organisatie worden de goede vragen gesteld. De strategie is gericht op het ontdekken van data en daarop gebaseerde activiteiten.

Succesvolle organisaties gebruiken de digitale transformatie om nieuwe oplossingen in een bestaande markt te introduceren. De kunst is om de innovatiecyclus zo te versnellen dat die het tempo van technologische veranderingen kan bijhouden.

Literatuur

Russell, G. (2019). Transformation timebomb. 150 practical business adaptions for the digital age. Gavin Russel

Schwab, K. (2017). The fourth industrial revolution. Random House

Schwab, K. (2018). Shaping the future of the fourth industrial revolution. Currency, 2018

Woldendorp, H. (2021). The transformation of elderly care. The impact of digitalization. Amsterdam: SWP

Een bijdrage van Harry Woldendorp. Hij heeft 30 jaar ervaring als consultant en als interim manager en is onder andere (mede)auteur van een tiental boeken over zelforganisatie, competentie-ontwikkeling en platformtechnologie. Waaronder het nieuwe boek Zie je big Picture. Zo transformeer je succesvolNaar homepage
Ontwerp voor digitale transformaties van (zorg)organisaties

De patient terug van weggeweest


Opleiding

ArtsenAcademy VerpleegkundeAcademy FysiotherapieAcademy LogopedieAcademy