Zo ziet de zorgverzekering eruit in 2023

Er gaat vanaf volgend jaar weer het een en ander veranderen aan de zorgverzekering en veel mensen zullen hier de gevolgen van zien. We gaan onder andere meer betalen voor onze basisverzekering. Maar dat is niet het enige dat verandert. In dit artikel vertellen we je hoe je zorgverzekering er in 2023 uitziet.
Zo ziet de zorgverzekering eruit in 2023


Premie stijgt met ruim tien euro per maand

Alle zorgverzekeraars hebben inmiddels hun zorgpremies voor 2023 bekend gemaakt. De

basisverzekering wordt volgend jaar tussen de 3,50 en 9,30 euro duurder. Benieuwd naar hoeveel jij gaat betalen? Met je zorgverzekering vergelijken zie je hoeveel jouw premie volgend jaar omhoog gaat.

Geen collectiviteitskorting meer

De hogere premies lijken extra slecht nieuws voor mensen met een collectieve zorgverzekering. Doordat zij met een grote groep mensen bij dezelfde zorgverzekeraar verzekerd zijn krijgen ze korting op hun basisverzekering. De korting is meestal vijf procent. Door het verdwijnen van de collectiviteitskorting gaat de premie voor collectief verzekerden over het algemeen extra omhoog. Bij de aanvullende verzekering blijft de collectieve korting wel bestaan.

Meer zorgtoeslag voor laagste inkomens

Ontvang je zorgtoeslag? Dan krijg je er vanaf volgend jaar 35 euro bij. Dit komt neer op ruim 400 euro per jaar. De overheid verhoogt de zorgtoeslag om de hogere premies deels te compenseren en mensen met een lager inkomen tegemoet te komen.

Gratis NIPT-test vanaf 1 januari

Is er een kleintje op komst? Dan wil je soms een NIPT-test doen om zeker te weten dat je kindje gezond is. Bij een NIPT-test wordt namelijk onderzocht of je baby geen aangeboren chromosoomafwijking heeft. Je krijgt de NIPT-test nu alleen nog vergoed vanuit de basisverzekering als je een medische indicatie hebt. Dat gaat in 2023 veranderen. De test wordt namelijk opgenomen in het basispakket. Je hebt dan geen medische indicatie meer nodig en betaalt ook geen eigen risico.

Het eigen risico blijft 385 euro

Het eigen risico blijft volgend jaar gelijk. Voor zorg uit je basispakket betaal je dan dus nog steeds de eerste 385 euro zelf. Ook het bedrag waarmee je je eigen risico kunt verhogen blijft gelijk, namelijk 500 euro. Dit wordt het vrijwillig eigen risico genoemd. Door je eigen risico te verhogen krijg je korting op je zorgpremie.

Deze korting is volgend jaar wel lager dan in eerdere jaren. Het is alleen verstandig om je eigen risico te verhogen als je verwacht het komende jaar geen zorg nodig te hebben. Anders betaal je (fors) meer als je zorg uit het basispakket nodig hebt.

Ga na of je zorgverzekering nog wel bij je past

Je zorgverzekering ziet er volgend jaar dus anders uit. Daarom is het handig om te kijken of je nog wel een zorgverzekering hebt die bij jouw persoonlijke situatie past. Zo niet, dan kan het lonen om over te stappen naar een zorgverzekeraar die beter bij je past.Naar homepage
Nooit meer burn-out

Ontwerp voor digitale transformaties van (zorg)organisaties

De patient terug van weggeweest